În cursul zilei de miercuri, 24 iulie 2019, a încetat din viaţă Vasile Stoica, Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj.
Răpus prematur de un infarct miocardic, Vasile Stoica a fost unul dintre cei mai cunoscuŢi lugojeni pe mapamond. Deşi s-a născut cu o maladie congenitală incurabilă şi a fost condamnat să-şi petreacă viaţa în scaunul cu rotile, Vasile Stoica a fost o fire dinamică şi s-a luptat din răsputeri să-şi depăşească limitele prin sport. între anii 1993 şi 2008 a întreprins mai multe expediŢii temerare în fotoliul rulant de-a lungul întregii lumi. în 1995 străbate 10 ţări europene, cu ţinta finală Atlanta, unde se desfăşurau Jocurile Paralimpice, dar este nevoit să renunţe din lipsă de sponsori după ce străbătuse 8.000 de km. Turul lumii a fost reluat În 1998, când pe parcursul unui an a traversat România, Ungaria, Austria, Germania, FranŢa, Canada, SUA (coasta estică şi 500 km pe coasta vestică), Australia (coasta estică de la Melbourne la Cairns), Egipt, Turcia, Bulgaria, însumând un total de 26.000 km.
În octombrie 2001, la College of the Canyon din California, a depăşit recordul mondial de 124 km, care reprezentau cea mai mare distanŢă parcursă Într-o zi pe o pistă de stadion, realizând 132 km În 19 ore şi 16 minute. Prin aceasta victorie şi-a Înscris numele În “Cartea Recordurilor”.
Preşedinte al Clubului Sportiv “MARATON ’93”, înfiinŢat la Lugoj, Vasile Stoica a continuat să-şi îmbogăţească palmaresul. în primăvara lui 2003 a parcurs un nou traseu-record, de la Los Angeles la Chicago, pe renumita Route 66, străbătând 3.800 km în 66 de zile.

În 2006, Vasile Stoica a întreprins cu succes o nouă expediŢie de peste 5.000 km, dincolo de graniŢele handicapului, în căutarea limitelor umane. Destinaţia finală a fost Cabo Finisterre – sau Capătul Pământului – cel mai vestic punct al Spaniei.
Ca semn de recunoaştere a meritelor din activitatea sportivă, a activităŢilor desfăşurate privind sensibilizarea opiniei publice faŢă de problemele persoanelor cu dizabilităţi, precum şi pentru promovarea imaginii Lugojului şi României în lume, Consiliul Local al Municipiului Lugoj i-a acordat lui Vasile Stoica în anul 1999 titlul de CetăŢean de Onoare al Municipiului Lugoj.
Spiritul sportiv l-a animat pe Vasile Stoica până aproape de ultimele zile ale vieŢii sale. În pofida problemelor din viaţa personală care l-au condus la depresie el a participat sfârşitul săptămânii trecute, la Cupa “Ana Lugojana”, unde a avut bune rezultate: un loc unu la aruncarea greutăţii, un loc doi la tenis de masă, un loc doi la alergare 100 de metri şi un loc trei la suliţă.
Vasile Stoica rămâne veşnic În inimile lugojenilor drept cel mai temerar ambasador al oraşului În lume #i ca un simbol al luptei persoanelor cu dizabilităţi de a-şi depăşi limitele si de a avea dreptul la o viaţă normală.
Dumnezeu să-l odihnească În pace!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

146

accesări