Primăria Municipiului Lugoj, împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară, a marcat Ziua Internaţională a Romilor în data de 7 aprilie 2017 printr-un marş de pe platoul Casei de Cultură – Podul de Fier – Primăria Municipiului Lugoj – Podul de beton, locul de unde au fost aruncate pe apă flori şi jerbe de flori în memoria romilor ucişi de către nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentele au început la ora 11.00. Este deja o tradiție ca municipalitatea lugojeană să sărbătorească alături de minoritatea romă din Lugoj şi Măguri această zi plină de cântec şi culoare.
Prima atestare documentară a romilor de pe teritoriul României datează din anul 1385. Limba romani este de origine indiană şi foarte apropiată ca dialect de limba hindi. Două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene. Restul îl constituie vocabularul împrumutat, în cea mai mare parte din limba persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. Din 1990 limba romani dispune de un scris comun, care permite cea mai bună difuzare a literaturii rome. Există ţări în Europa, printre care și România, unde limba romani este predată în şcoli.
La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
La Congresul de la Geneva din 1978, s-a decis ca un cântec reprezentativ pentru etnie, “Gelem, gelem”, să devină imnul internaţional al romilor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

112

accesări