Aura Twarowska


Aura Twarowska

  S-a născut la 21 noiembrie 1967 la Lugoj. Se dedică vieții muzicale încă de la vârsta de 6 ani prin studiul pianului (prof. Elisabetha Toth), al mandolinei (Gheorghe Rădulescu), al cântului (prof Rodica Rădulescu) și al teoriei muzicale (prof. Remus Tașcău) în Lugojul natal. În perioada liceului a fost membră a Corului Ion Vidu, partida de alto.

  După absolvirea liceului Coriolan Brediceanu din Lugoj, intră pe unul din primele locuri la Facultatea de Știinte Economice, Universitatea de Vest din Timișoara. Urmează studiile de canto la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii de Vest, Timișoara (clasa prof. univ Ana Stan) si Masteratul (Studii Aprofundate) la Universitatea de Muzică București (clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu).

  Din 29 aprilie 2010 este Doctor în Muzică, titlu obținut la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti pentru teza sa în care a îmbinat cele două specializări (muzicală și economică, coordonator științific prof. univ. dr. Grigore Constantinescu).

  Aura Twarowska debutează pe scena Operei Romane Timișoara în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998. Cariera sa artistică se îmbogățește cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și de filarmonică din România (Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj Napoca, Filarmonica George Enescu București, Radiodifuziunea Română, Filarmonica de Stat Moldova Iași, Filarmonica de Stat Oltenia Craiova, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare, Filarmonica de Stat Targu Mureș, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Arad, Festivalul Internațional George Enescu, etc).

  Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. Alături de acest colectiv debutează cu rolul Marcellina din Le Nozze di Figaro în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa.

  Ca solistă angajată a acestei instituții a cântat până în prezent aproximativ 400 de spectacole. A cântat la Wiener Volksoper, Wiener Musikverein, Berliner Philarmonie, Carre Theater- Amsterdam, Concerthebouw-Amsterdam, Esplanade-Singapore, sub bagheta marilor dirijori contemporani.

  Este decorată de către Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, Cavaler al Artelor (în grad de ofițer). În 2004 a primit Premiul Pro Cultura al Prefecturii Județului Timiș pentru merite deosebite în promovarea culturii timișene și în 2009 Premiul Josif Constantin Drăgan oferit de Primăria Municipiului Lugoj, pentru excelență culturală.

  Este Director Artistic al Concursului International de Canto “Sabin V. Drăgoi” Timișoara. În anul 2016 a inițiat în municipiul Lugoj Festivalul International “Lugoj Classic” manifestare devenită deja tradițională în peisajul cultural local.

  În anul 2017 Consiliul Local al Municipiului Lugoj conferă mezzosopranei Aura Twarowska titlul de „Cetățean de Onoare”.


168

accesări