Ilaşcu Ilie

[Economist]

Ilaşcu Ilie

  Patriotul român Ilie Ilascu s-a născut în anul 1952 într-un sat din Basarabia, situat la 25 de kilometri de Iaşi. De profesie economist, Ilaşcu a fost repartizat la Tiraspol în anul 1978, iar în anul 1988 a devenit membru al Mişcării de eliberare naţională “Frontul Popular”.

  În timpul conflictului din Transnistria, la 2 iunie 1992, a fost arestat, acuzat de terorism şi întemniţat la Tiraspol de către autorităţile autoproclamatei Republici Transnistrene. Un an mai târziu a fost condamnat la moarte şi în 9 mai 1994 urma să fie executat. Deşi întemniţat, timp de doua legislaturi a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar din 26 noiembrie 2000 este senator PRM de Bacău.

  Îndelungatele eforturi diplomatice ale autorităţilor române şi ale parlamentarilor din Consiliul Europei au dat roade în 5 mai 2001, când Ilie Ilaşcu a fost eliberat din închisoare dupa 9 ani. Pentru “patriotismul, eroismul şi tăria morală de care a dat dovada”, Preşedintele României, Ion Iliescu, l-a decorat în 10 mai 2001 cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler.

  Prin Hotărârea nr. 98 / 29 iulie 1999 Consiliul Local Municipal Lugoj i-a acordat titlul de “Cetăţean de Onoare al municipiului Lugoj” pentru “recunoaşterea rolului jucat în lupta depusă pentru înfăptuirea idealurilor naţionale ale poporului român”.

  În 15 august 2001, ziua marelui praznic al “Adormirii Maicii Domnului”, cea mai mare sărbatoare a oraşului de pe Timiş, la Primăria Municipiului Lugoj a avut loc o şedinţă festivă a Consiliului Local Municipal dedicată înmânării diplomei de “Cetăţean de Onoare al municipiului Lugoj” patriotului român Ilie Ilaşcu.


173

accesări