Klepper Walter Mihai

[1929 – 2008]

Klepper Walter Mihai

  Compozitorul şi dirijorul Walter Mihai Klepper s-a născut pe 27 iulie 1929 în oraşul Lugoj. La vârsta de 14 ani are prima apariţie ca dirijor al Corului Liceului German din Lugoj.

  În 1958 a absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Între 1958 şi 1962 a fost Secretar Muzical la Orchestra Simfonică a Cinematografiei, iar din 1960 este membru al Uniunii Compozitorilor din România. În perioada 1962-1972 a activat ca şi compozitor liber profesionist, profesor de pian şi şef al unei orchestre de cameră. A fost docent pentru forma muzicală şi orchestraţie la Conservatorul din Bucureşti unde a condus în perioada 1968-1970 şi studioul de muzică al conservatorului. În 1983 se refugiază în Germania datorită conflictelor cu regimul comunist.

  Compoziţii: Tripticul simfonic “Impresii din Reşita”, cantata de cameră pentru solist şi orchestra “Remember”, “Mic Concert” pentru suflători, pian şi percuţie, sonata pentru pian, sonata duo pentru flaut şi viola, etc Numele maestrului Walter Mihai Klepper este strâns legat de Corul “Ion Vidu” din Lugoj, cu care colaborează din 1977. La solicitarea dirijorului Remus Taşcău a scris câteva compoziţii corale cum ar fi: suita corală “Din Banat” şi suita corală pe versuri de M. Eminescu “Dorinţa”. De asemenea, în perioada 1991-2002 a organizat trei turnee de concerte ale Corului “Ion Vidu” în Germania.

  În 1977 a primit premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru Simfonia nr. 2. Imediat după revoluţie depune şi o intensă activitate umanitară pentru ajutorarea Lugojului, organizând împreună cu asociaţia corală “Mozart” din localitatea Trebur (Germania), al cărei dirijor a fost, două transporturi de ajutoare umanitare pentru centrele de plasament din Lugoj şi Spitalul Municipal Lugoj.

  S-a stins din viaţă pe 9 august 2008 în Germania, fiind înmormântat în Cimitirul catolic din Lugoj.


145

accesări