Kurtag Gyorgy

[Compozitor]

Kurtag Gyorgy

   Născut la Lugoj în 19 februarie l926, György Kurtág a studiat pianul la Conservatorul de Muzica din oraşul natal. A absolvit cursurile Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”, iar de la vârsta de 14 ani a luat lecţii de pian de la Magda Kardos şi a studiat compoziţie cu Max Eisikovits la Timişoara. Începând cu anul 1967 a devenit profesor de pian şi muzică de cameră la Academia din Budapesta.

  Vasta sa creaţie, cuprinzând opusuri instrumentale, camerale şi simfonice (din care nu lipsesc ecourile de doine şi colinde), este marcată de amprente ale profilului său spiritual influenţat de spatiul cultural lugojean, care i-a definit copilăria.

  Una dintre cele mai pregnante personalităţi ale muzicii sfârşitului de secol douăzeci, şi-a găsit înaltă recunoaştere a valorii şi geniului său creativ printr-o viaţă dedicată în întregime studiului, compoziţiei şi formării de noi talente în muzică clasică contemporană.

  În decursul îndelungatei sale cariere artistice a primit numeroase premii şi distincţii, între care premiul “Erkel”, premiul “Kossuth”, titlul de “Ofiţer al Artelor şi al Literelor”, din partea guvernului francez, premiul de Stat al Austriei, premiul pentru compoziţie acordat de Fundaţia “Grawemeyer” a Universităţii din Louisville.


131

accesări