Lăzărescu Mircea


Lăzărescu Mircea

  S-a născut pe 29 martie 1939 la Lugoj, unde a absolvit Liceul “Coriolan Brediceanu” în anul 1955. Facultatea de Medicină a început-o la Timişoara şi a terminat-o la Cluj-Napoca în anul 1961. În timpul facultăţii a aplicat pentru prima dată în România acupunctura în psihiatrie.

  S-a ocupat pentru prima dată în ţara noastră de aplicarea ciberneticii în psihiatrie şi a fenomenologiei în psihopatologie. Vastei activităţi în domeniul profesional i s-a adăugat una didactică, răsplatită în anul 1991 cu titlul de Profesor universitar. De 25 de ani conduce Catedră de Psihiatrie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

  Pe lânga psihiatrie a fost preocupat şi de filozofie, mai ales de antropologia filozofică, care este apropiată de o anumită direcţie a psihopatologiei. Preocuparile în acest domeniu s-au concretizat în publicarea unor cărţi apărute la diferite edituri din ţară.

  În profesie s-a afirmat atât în plan naţional, cât şi internaţional. În anul 1990 a fost ales Preşedintele Asociaţiei Psihiatrice Române, funcţie pe care a ocupat-o vreme de 5 ani, timp în care a organizat psihiatria românească şi a reprezentat-o peste hotare.

  A fost ales membru în conducerea a doua secţii ale Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, Secţia de Diagnostic şi Clasificare şi Secţia de Psihopatologie. În această calitate a creat la Timişoara un Centru de studii a noii Clasificări Internaţionale a Bolilor Psihice.


176

accesări