Mesian Alexandru

[Episcop Greco-Catolic de Lugoj]

Mesian Alexandru

  S-a născut în comuna Ferneziu – actualmente cartier al municipiului Baia Mare – la 22 ianuarie 1937, într-o familie de muncitori, fiind cel de-al cincilea copil din cei opt. Şcoala primară o urmează în comuna natală, după care frecventează şi absolvă liceul teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. În anul 1957 este admis la Seminarul romano-catolic din Iaşi, însă – în temeiul unei dispoziţii a Departamentului Cultelor – i se refuză continuarea studiilor pe motivul originii sale confesionale greco-catolice. În perioada 1960-1965 a urmat studiile teologice în strict secret şi clandestinitate, iar după amnistia generală din 1964, când unii episcopi şi preoţi profesori de teologie au ieşit din închisoare, a fost verificat asupra cunoştintelor teologice de profesori de specialitate. La 8 mai 1965 a fost hirotonit preot în strict secret de către Prea Sfinţia Sa Ioan Dragomir, Episcopul român unit al Maramureşului.

  A făcut pastoraţie atât în zona sa natală, cât şi în satele din Maramureşul istoric şi din Ţara Oaşului, în vremea în care credinţa greco-catolică era mărturisită în catacombe. A vorbit copiilor, în ore de religie ţinute cu ei, despre Dumnezeu şi despre credinţa în El. După evenimentele din decembrie 1989, este numit Vicar General al Eparhiei Maramureşului. La 4 iulie 1994, a fost numit Episcop coadiutor al PS Ioan Ploscaru, Episcopul Eparhiei Lugojului.

  La 8 septembrie 1994 este consacrat episcop în mod festiv la Blaj. Întronizarea ca Episcop de Lugoj a avut loc la 5 mai 1996, fiind al zecelea episcop al Episcopiei Greco-Catolice Unite cu Roma de Lugoj. Ca o recunoaştere a meritelor sale, în 2004, prin Decretul Preşedintelui României, Prea Sfinţiei Sale i se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer. Pe lângă iniţierea şi participarea la numeroasele activităţi ecumenice organizate în municipiul Lugoj se adaugă şi acţiunile sociale de sprijinire a copiilor provenind din familii nevoiase, având o contribuţie hotărâtoare la ridicarea şi funcţionarea Centrului de Zi pentru copii cu probleme sociale din Colonia Herendeşti – Bocşei.


93

accesări