Orăviţan Silviu


 Orăviţan Silviu

  Artistul s-a născut pe 4 octombrie 1941 în localitatea Ciclova-Montană din judetul Caraş Severin. A urmat şcoala primară în satul natal şi liceul la Oraviţa. În 1963 a absolvit Universitatea din Timişoara, Facultatea de Arte Plastice. Între 1963 şi 1970 a fost profesor de desen la Liceul “Iulia Haşdeu” şi Liceul “Coriolan Brediceanu”. Din 1970 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din 1985 este director al Galeriei Pro-Arte din oraşul nostru.

  Începând din 1966 a avut numeroase expoziţii personale. În ţară a expus la Lugoj, Timişoara, Bucureşti, iar în străinătate a fost prezent în Franţa, la Pariş şi la Marsilia, în Germania, în insula Creta, în Ungaria, în Luxemburg, în Elvetia, etc.

  Despre opera lui Silviu Oraviţan au aparut numeroase studii critice şi articole în cărti, manuale şi enciclopedii. De asemenea, Silviu Oraviţan este prezentat elogios în mass-media americană: în ziarele româneşti şi canalele de televiziune de pe coasta de vest şi de est.

  Un lucru foarte important este faptul că Silviu Oraviţan a primit “Ordinul de merit în grad de cavaler” din partea Preşedintiei României, fiind primul şi singurul artist lugojean onorat cu această înaltă distincţie. În acelaşi timp, numele maestrului Silviu Oraviţan este strâns legat de Galeria Pro-Arte din Lugoj. În această galerie, datorită puternicei personalităţi artistice a maestrului, au expus de-a lungul anilor cei mai mari artişti plastici români contemporani.


120

accesări