Paul Florin


Paul Florin

  Florin Paul s-a născut la Lugoj, la 21 ianuarie 1958, într-o familie în care muzica făcea parte din ambianţa cotidiană. Astfel, tatăl, inginerul chimist Iuliu Paul, cânta la vioară, mama, profesoara Ariadna Paul, era soprană în Corul “Ion Vidu”, iar sora, Dana, începuse orele de pian. Florin Paul a reuşit, cu ajutorul tatălui său, care i-a dat primele îndrumări, să aleagă vioara. Primul profesor care a îndrumat, la Lugoj, paşii viitorului violonist a fost maestrul Iosif Willer. Tânărul violonist şi-a continuat studiile în perioada universitară la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, cu binecunoscutul profesor Ştefan Gheorghiu. A început să concerteze în ţară alături de orchestrele filarmonice din Bucureşti, Timişoara şi orchestra Radioteleviziunii, având deja un repertoriu bogat.

  Anul 1979 i-a prilejuit participarea la concursul de la Marken – Kirchen (RDG) şi obţinerea premiului I, precum şi participarea la cea de a 25-a ediţie a concursului Paganini de la Genova, unde a obţinut prestigiosul premiu I, iar ziarele genoveze l-au numit “il Paganini del Roumeno”.

  În 1982, Florin Paul a părăsit România, stabilindu-se în Republica Federală Germania. În acelaşi an a fost laureat al Concursului “Spohr”, în 1984 a obţinut Premiul I la Concursul “Tibor Varga” de la Sion (Elveţia), iar în 1985 Premiul “Iehudi Menuhin” la Paris.

  Din 1994 Florin Paul este prim concert maestru al Orchestrei Simfonice Radio din Hamburg (NDR). După decembrie 1989, violonistul Florin Paul a concertat de nenumărate ori în Lugoj şi în România.


139

accesări