Taşcău Remus

[Dirijorul Corului “Ion Vidu” Lugoj]

Taşcău Remus

   Remus Taşcău s-a născut la data de 7 noiembrie 1944 în localitatea Margina, jud. Timiş. Absolvent al Conservatorului de Muzică “Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca, promoţia 1967. Din anul 1968 este dirijorul Corului “Ion Vidu” Lugoj. Din anul 1970, Director al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Lugoj. Din anul 1980, Director al Şcolii de Arte Lugoj. Concerte corale acapella şi vocal-simfonice.

   În colaborare cu Filarmonica de Stat “Banatul” din Timişoara şi Filarmonica de Stat “George Enescu” din Bucureşti şi în colaborare cu dirijorii Mihai Brediceanu, Nicolae Boboc, Remus Georgescu, Peter Oschanitzki, Gheorghe Costin şi David Delta Gyer (SUA) au fost realizate lucrările vocal-simfonice: Requiem-ul de G. Verdi, Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, Acis şi Galatea de Georg Friedrich Händel, Fantezia pentru pian, cor şi orchestra de L. van Beethoven, Orfeu şi Euridice de Ch. W. Gluck, Missa de încoronare de W.A. Mozart.

   Concerte în săli, spaţii şi ambiante celebre ca: Ateneul Român din Bucureşti, Sala Radiodifuziunii Române din Bucureşti, Auditorium Stravinski din Montreux, Sala Operei din Varna, Studioul Radiodifuziunii din Novi Sad, Bazilica Santa Maria in Trastevere din Vatican, Bazilica San Leonardo din Venetia, Catedrala din Mainz, Catedrala Saint Pierre du Martroi din Orleans, Catedrala St. Pius din München, Sala Poirel şi Catedrala Le Temple din Nancy, Place Stanislas din Nancy.

   În data de 10 decembrie 2007, la propunerea Radiodifuziunii Române, Corul Ion Vidu, sub bagheta maestrului Remus Taşcău, a susţinut un concert cu public în Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Lugoj, reprezentând România în cadrul proiectului Uniunii Europene de Radio – Ziua Specială de Crăciun – 2007, concert preluat şi difuzat de 25 de radiodifuziuni din Europa, Canada şi Noua Zeelandă. Premii în ţară: Premiul I, permanenţă absolută la toate concursurile şi festivalurile de gen.

   În 1973 este laureat al Festivalului Internaţional Coral de la Varna, Bulgaria. În 1994 a obţinut premiile I şi III la Festivalul Coral Internaţional din Karditsa, Grecia. Este laureat, în anul 1997,cu calificativul “Foarte Bine”, la Concursul Coral Internaţional din Montreux, Elveţia. În 1999 a dobândit premiul III la Concursul Coral Internaţional din Llangollen, Ţara Galilor. A obţinut premiul II şi medalia de argint la Festivalul Coral Internaţional din Preveza, Grecia (2000), iar 2007, Locul II la Festivalul Internaţional Coral Voix du Monde de la Nancy, Franţa.

   Distins, în anul 1974, cu Ordinul “Meritul Cultural”, pentru realizări muzicale excepţionale în domeniul muzicii corale. Fundaţia Corală “Madrigal – Marin Constantin”, sub egida Ministerului Culturii şi a Ministerului Educaţiei Naţionale conferă, în anul 2000, Corului “Ion Vidu” şi dirijorului Remus Taşcău, Premiul Internaţional “Alexandru Paşcanu” pentru merite excepţionale în activitatea corală. Din anul 1998, este vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România.

   A încetat din viață la 22 februarie 2014.


146

accesări