Vuia Traian

[1872-1950]

Vuia Traian

  Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872 în satul Surducul Mic. El face primele clase în satul natal, dupa care, între 1884-1892, s-a aflat la Lugoj, unde a urmat studiile liceale. În 1892 absolvă liceul cunoscut astăzi sub numele de “Coriolan Brediceanu”, terminând ca şef de promoţie.

  Primii paşi în construirea unor aparate de zbor i-a făcut încă din copilărie confectionând zmeie. Mai târziu, în perioada 1883-1902, pe vremea când a practicat avocatura în orasul nostru, a conceput şi realizat primul model redus de aparat de zbor mai greu decât aerul pe care l-a denumit “automobilul cu aripi”.

  La numai 7 luni după ce a ajuns la Paris, în 16 februarie 1903, acesta înaintează Academiei de Ştiinţe un memoriu intitulat “Proiectul de aeroplan-automobil”, memoriu care a fost catalogat himera. Dar Traian Vuia a perseverat şi a creat aparatul “Vuia nr. 1”, aparat care a stabilit principiile constructive ale viitorului avion, realizând prima şi cea mai raţională aripă de aeroplan. Tot cu acest aparat, în aplauzele mulţimii şi spre uimirea tuturor, a realizat în 18 martie 1906 primul zbor din lume cu un aparat mai greu decât aerul.

  Chiar daca nu s-a făcut cunoscut ca om politic, educaţia sa şi influenţele unor cunoscuţi oameni de cultură şi politicieni din Lugoj, ca George Dobrin şi Coriolan Brediceanu, l-au îndemnat pe Traian Vuia să activeze şi pe acest plan. El s-a dedicat luptei românilor transilvaneni pentru emanciparea naţională şi socială.

  S-a stins din viaţă în data de 3 septembrie 1950 la Bucureşti, fiind înhumat în cimitirul Bellu.


152

accesări