Corint

[ Grecia ]

Aşezare geografică

Corintul este capitala prefecturii Corinthia din Regiunea Peloponez. Situat la aproximativ 78 de km vest față de capitala Atena, orașul este așezat în istmul Corint, un teritoriu îngust care unește peninsula Peloponez cu partea continentală a Greciei. Orașul este înconjurat de numeroase așezări de coastă, beneficiind de multe atracții turistice naturale: Marea Ionică și Golful Corint în partea stângă a Istmului Corint, respectiv Marea Egee și Golful Saronic în partea dreaptă a istmului, Canalul Corint, Munții Oneia și Geraneia.
Numele municipalității provine de la Vechiul
Populaţie

Potrivit recensământului din 2001, municipalitatea Corint are o populație de 36.555 de locuitori.

Economie

Din cele mai vechi timpuri, Corintul a fost centru de comerț și industrie în Grecia, cu un port bine dezvoltat. Astăzi, portul este folosit pentru comerț, iar orașul este un pol cu o creștere industrială rapidă. Aici sunt produse printre altele cabluri din cupru, produse petroliere, echipamente medicale, plăci ceramice, apă minerală și diverse băuturi.
Turismul a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimele decenii datorită climei, a frumuseților naturale și a trecutului istoric și cultural al zonei. Marea, plajele și mulțimea de situri arheologice și locuri istorice atrag turiști din toată Grecia și din întreaga lume.

Ziua şi anul înfrăţirii

Municipalitățile Lugoj și Assos-Lecheo s-au înfrățit în data de 29 mai 2004. Ca urmare a reorganizării administrative care a avut loc în Grecia în anul 2011, Assos-Lecheo a fost arondată capitalei administrative a regiunii, și anume municipalității Corint. În august 2011, primarul orașului Corint, domnul Alexandros Pnevmatikos, a vizitat Lugojul la invitația domnului Francisc Boldea. Cu acest prilej s-a hotărât continuarea relației de parteneriat dintre Lugoj și Assos-Lecheo prin intermediul orașului Corint. Protocolul de înfrățire dintre Lugoj și Corint a fost semnat în data de 17 iulie 2012 de cei doi primari, Francisc Boldea și Alexandros Pnevmatikos.

Proiecte comune

Relațiile de colaborare ale Lugojului cu Grecia au început în perioada 2002 – 2003, când trupa de teatru a Casei de Cultură a Municipiului a participat la un festival teatral care a avut loc în localitatea Assos-Lecheo.

Contact
Primar: Alexandros Pnevmatikos
Municipalitatea Corint
32 Koliatsou str. 20100, Corint
Tel.: 0030-2741-361.095
Fax: 0030-2741-071.700
mail@korinthos.gr
www.korinthos.gr

Jena

[ Germania ]

Aşezare geografică

Jena este asezată în centrul Germaniei şi este al treilea oraş ca mărime din landul Thuringia, după Erfurt şi Gera. Oraşul este situat în valea râului Saale, fiind înconjurat de păduri mixte de foioase şi conifere. Prima atestare documentară a Jenei datează din anul 1182. Oraşul ocupă o suprafaţă de 114,29 km2
Populaţie

La sfârşitul anului 2004, Jena avea o populaţie de 102.442 locuitori.

Economie

Jena este un oraş industrial, având ca specific producţia de aparate de precizie, produse farmaceutice şi echipamente optice şi de fotografiat. Jena este oraşul celebrei fabrici de produse optice Zeiss. În 1926 aceasta a construit în Jena primul planetariu modern din lume. Astăzi, economia oraşului se diversifică: bioinformatică, biotehnologie, software şi fotonică.

Ziua şi anul înfrăţirii

1 decembrie 1993

Proiecte comune

Donaţii pentru instituţiile publice din municipiul Lugoj – Spitalul Municipal, Detaşamentul de Pompieri, Salprest şi Meridian 22, Cantina de Ajutor Social şi unităţi de învăţământ – constând în autovehicule, utilaje şi echipamente, bani. Fonduri şi consultanţă pentru diverse proiecte de interes local din Lugoj. Schimburi culturale. Tabere şcolare. Parteneriatul cu oraşul Jena este unul de excepţie, un parteneriat care a cuprins toate nivelurile societăţii şi a implicat în totalitate viaţa civică a oraşului.

Contact
Primar: Albrecht Schröter
Stadt Jena
Am Anger 15, 07743
Tel. – (03641)-49.20.00
Fax – (03641)-49.20.20
oberbuergermeister@jena.de
www.jena.de

Kriva Palanka

[ Macedonia ]

Aşezare geografică

Kriva Palanka este un oraş situat în partea de nord-est a Republicii Macedonia, aproape de Deve Bair, principalul punct de frontieră dintre Macedonia şi Bulgaria. Numele oraşului vine de la albia curbată a râului Kriva şi înseamnă “Râul Curbat”. Oraşul este unul dintre cele mai tinere din Macedonia, fiind întemeiat de turci şi având la început rolul de fort. Documentele turceşti consemnează oraşul în 1633. Kriva Palanka are o climă temperat continentală cu ierni moderat de reci, veri moderat de calde şi toamne relativ calde, datorită influenţelor Mării Egee.
Populaţie

Oraşul Kriva Palanka are o populaţie de 14.558 locuitori. Împreună cu localităţile aparţinătoare, Municipalitatea Kriva Palanka are aproape 21.000 de locuitori. Din punct de vedere etnic, macedonenii reprezintă 95%, romii 3%, sârbii 1%, alţii 1%. Populaţia este majoritar ortodoxă. În oraş şi în împrejurimi există numeroase biserici şi mănăstiri, Kriva Palanka fiind renumit în Macedonia pentru una dintre cele mai frumoase mănăstiri, Sfântul Joachim Osogovski.

Economie

Comerţul este foarte dezvoltat, datorită apropierii de graniţa cu Bulgaria. Alte sectoare importante: agricultura (foarte cultivat cartoful, mai puţin porumbul, grâul, orzul, secara, ovăzul) şi mineritul (la Toranica se exploatează plumb, iar la Bentomak se extrage zinc).

Ziua şi anul înfrăţirii

8 Octombrie 2011

Contact
Primar: Arsencho Aleksovski
Municipalitatea Kriva Palanka
Joakim Osogovski 175, 1330 Kriva Palanka, Macedonia
Tel. +389 (0)31 375 035
Fax +389 (0)31 375 035
Email: opkp@krivapalanka.gov.mk
www.krivapalanka.gov.mk

Monopoli

[ Italia ]

Aşezare geografică

Oraş-port la Marea Adriatică, Monopoli este situat în provincia Bari, regiunea Puglia, la o distanţă de 40 de km de oraşul Bari. Monopoli are o privelişte minunată spre mare şi ocupă o suprafaţă totală de 156 km pătraţi.
Populaţie

Potrivit datelor statistice din anul 2004, Monopoli are o populaţie de 48.000 de locuitori.

Economie

Monopoli este unul dintre cele mai mari şi mai importante oraşe din provincia Bari. Economia sa este diversificată şi înfloritoare: agricultură, comerţ, industrie şi turism. Oraş portuar, cu o bogată tradiţie istorică şi culturală, Monopoli este în acelaşi timp un centru agricol, cu numeroase aşezări-ferme.

Ziua şi anul înfrăţirii

1 Decembrie 2006

Proiecte comune

Schimburi de experienţă în domeniul educaţional.
Schimburi culturale.

Contact
Primar: Emilio Romani
Palazzo di Citta Via Garibaldi 6, Monopoli
Tel. 080-41.40.201
Fax 080-93.03.074
www.comune.monopoli.bari.it

Mako

[ Ungaria ]

Aşezare geografică

Este aşezat în sudul judeţului Csongrad, pe malurile Mureşului, aproape de graniţa cu judeţul Timiş din România. Este străbătut de şoseaua naţionala 43/E68, care leagă Seghedinul de frontiera cu România. În apropiere există o conexiune cu autostrada M43, care continuă în România cu autostrada A1. Mako este al patrulea oraş ca mărime din Judeţul Csongrad după Szeged, Hodmezovasarhely şi Szentes. Are o suprafaţa de 229.23 kmp, din care 196.8 kmp este teren arabil. Se află la o distanţă de 28.6 km de Hodmeovasarhely, la 36.2 km de Szeged, 75.4 km de Arad, 85 km de Gyula, 93.5 km de Timişoara şi la 200 de km depărtare de Budapesta.
Populaţie

Oraşul Mako are o populaţie de 23.272 de locuitori. Din punct de vedere etnic majoritatea locuitorilor 95,84%, sunt maghiari cu o minoritate de 1,74% romi. Apartenenţa etnica nu este cunoscută în cazul a 0,63% din locuitori. Nu există o religie majoritară, locuitorii fiind persoane fără religie 30,15%, romano catolici 25,37%, reformaţi 15,61%, greco –catolici 2,92% şi atei 1,4%. Pentru 23,82% din locuitori nu este cunoscută apartenenţa confesională.

Economie

Economia oraşului este bazată pe agricultura. Oraşul este remarcat pentru producţia de ceapă şi usturoi. Atât clima cât şi structura solului fac ca oraşul şi împrejurimile sale să fie un loc ideal pentru cultivarea cepei. Ceapa a fost cultivată în regiune încă din secolul al 16-lea. Primul record important al producţiei de usturoi datează de la sfârşitul secolului al 18-lea. Recunoaşterea internaţionala a usturoiului cultivat la Mako a fost răspândită odată cu Expoziţia de la Viena din 1873 şi a Expoziţiei de la Bruxelles din 1888.

Ziua şi anul înfrăţirii

15 aprilie 2016

Contact
Primar: Farkas Eva Erzsebet
h-6900 mako, szechenyi ter 22
Tel.: +3662511810
Fax: +36-62-511801
Email: polgarmester@mako.hu
Pagina web: www.mako.hu

Nisporeni

[ Republica Moldova ]

Aşezare geografică

Oraşul Nisporeni este situat într-o zonă pitorească din Codrii Moldovei, în partea de vest a Republicii Moldova, la 70 km de Chişinău şi 12 km de frontiera cu România. Este reşedinţa judeţului cu acelaşi nume. Prima menţiune istorică datează din anul 1495. Oraşul ocupă o suprafaţă de 1.400 ha. Cel mai înalt punct din Republica Moldova – Dealul Bălăneşti – este localizat în Nisporeni.
Populaţie

Nisporeni are o populaţie de 12.000 de locuitori, marea majoritate a acestora fiind români (97.5%). Restul populaţiei (2,5%) o constituie ruşii, ucrainenii şi alte naţionalităţi. În ultimii 10-15 ani populaţia este în descreştere (la nivelul anului 1990 populaţia era de 16.000), din cauza migraţiei forţei de muncă şi a natalităţii reduse.

Economie

Tranziţia economică din anii ’90 a făcut ca majoritatea întreprinderilor să-şi reducă esenţial volumul de producţie, iar unele să-şi întrerupă activitatea. Perioada aceasta s-a caracterizat prin migraţia masivă a populaţiei peste hotare, reducerea numărului de locuitori şi scăderea nivelului de trai. Începnd cu anii 2002-2003, în oraş încep să se dezvolte noi afaceri, graţie surselor financiare provenite de peste hotare de la cetăţenii oraşului. Condiţiile climaterice şi specificul localităţii au determinat specializarea oraşului în sectorul agroalimentar (agricultură şi prelucrarea producţiei agricole). Potenţialul economic se bazează pe activitatea întreprinderilor de vinificaţie (aproximativ 700 ha cu vii în jurul oraşului), de prelucrare a fructelor, de salamuri şi

Ziua şi anul înfrăţirii

3 iunie 2001

Proiecte comune

Burse de studii pentru elevi şi studenţi din Nisporeni la unităţi de învăţământ din Lugoj. Donaţie de carte românească pentru Biblioteca din Nisporeni. Schimburi de experienţă în domeniul educaţiei. Participări la manifestări culturale. Tabere şcolare.

Contact
Primar: Ion Gangan
Primăria Nisporeni Str. Alexandru cel Bun, nr.55, Cod: 6401
Tel.: 00373-264.23.242
Fax: 00373-264.23.604
E-mail: nisprim@mail.ru
www.primarianisporeni.md

Orleans

[ Franta ]

Aşezare geografică

Oraşul Ioanei d’Arc este capitala departamentului Loiret şi a regiunii Centre din inima Franţei. Relieful predominant este câmpia, Orleans fiind aşezat pe malurile fluviului Loara. Oraşul este situat la aproximativ 130 km de capitala ţării, Paris.
Populaţie

Potrivit recensământului din 1999, Orleans avea o populaţie de 113.000 de locuitori. Populaţia oraşului este în continuă creştere, în 1999 înregistrându-se cu 8.000 de locuitori mai mult faţă de 1990. Însumat, populaţia din Orleans şi suburbiile sale atinge cifra de 274.000.

Economie

Orleans ocupă un loc fruntaş la nivel naţional în patru mari sectoare de activitate: informatică şi electronică; farmacie şi cosmetică; logistică; mediu. 70% din producţia farmaceutică naţională este asigurată de Orleans şi regiunea Centre, lideri naţionali în acest domeniu (un medicament din două este produs în regiunea Centre). Regiunea ocupă locul al doilea în producţia de cosmetice şi parfumuri şi locul al treilea în domeniile logistică, electronică şi informatică.

Ziua şi anul înfrăţirii

7 mai 1994

Proiecte comune

Schimburi de experienţă în domeniul educaţional. Donaţii de carte, echipamente agricole şi echipamente şcolare pentru instituţii publice din Lugoj. Curs de specializare în biblioteconomie pentru angajaţi ai Bibliotecii Municipale Lugoj. Schimburi culturale.

Contact
Primar: Serge Grouard
Mairie d’Orleans
1 Rue du President Robert Schuman
Tel. : 02 38 79 22 22
Fax : 02 38 79 21 13
dre@ville-orleans.fr
www.ville-orleans.fr

Szekszard

[ Ungaria ]

Aşezare geografică

Szekszard este situat la punctul de întâlnire a Câmpiei Panonice cu Dealurile Transdunărene. Oraşul este reşedinţa judeţului Tolna şi se află la 144 km de Budapesta. Dunărea formează graniţa de Est cu judeţul vecin. Suprafaţa oraşului este de 1.165ha (9.629 ha împreună cu suburbiile).
Populaţie

Oraşul Szekszard are o populaţie de 35.556 de locuitori, marea lor majoritare fiind maghiari.

Economie

Szekszard este în mod tradiţional un oraş comercial. Localitatea şi regiunea din jurul său sunt renumite în mod deosebit pentru cultura viţei de vie şi pentru industria vinului. Pe lângă agricultură şi industrie alimentară se dezvoltă şi alte ramuri, precum industria de piele artificială, producţia de motoare, ingineria de precizie. Întreprinderile mari beneficiază de capital extern, pe când cele mai mici se ocupă de meşteşugurile tradiţionale.

Ziua şi anul înfrăţirii

28 mai 1993

Proiecte comune

Manifestări culturale: festivaluri folclorice, expoziţii de artă plastică, festivaluri corale. Schimburi de experienţă între medicii şi pedagogii din Lugoj şi Szekszard. Donaţii de carte, aparatură medicală, mobilier, birotică şi autovehicule pentru instituţii publice din Lugoj. Fonduri şi consultanţă pentru diverse proiecte de interes local din Lugoj. Tabere de elevi.

Contact
Primar: Horvath Istvan
Primăria Szekszard
8 Bela Kiraly Square, 7100 Szekszard
Tel.: +36 74 504-100
Fax: +36 74 412-719, +36 74 510-251
e-mail: postmaster@szekszard.hu
www.szekszard.hu

Vârșeț

[ Serbia ]

Aşezare geografică

Comuna Vârşeţ (formată din oraşul Vârşeţ şi 22 de comunităţi învecinate) se află în partea de nord-est a Republicii Serbia, în provincia Voivodina – judeţul Banatul de Sud, la 84 km de Belgrad. Oraşul este situat la punctul de întâlnire a Câmpiei Panonice cu Munţii Vârşeţ, la o deprtare de 14 km de graniţa cu România.
Populaţie

Comuna Vârşeţ este o comunitate multietnică cu 54.396 de locuitori. Dintre cele 16 naţionalităţi diferite care trăiesc aici, cei mai mulţi sunt sârbi 39.418 (72,5%), apoi români 5.913 (10,8%) şi maghiari 2.619 (4,8%).

Economie

Vârşeţ este unul dintre cele mai importante centre agricole din Serbia, deţinând 54.000 de hectare de teren arabil deosebit de fertil. Regiunea este cunoscută şi pentru cultura viţei de vie şi vinurile sale. De asemenea, oraşul Vârşeţ este faimos pentru industria sa dezvoltată, în mod special pentru industria farmaceutică, industria vinului şi a berii, industria alimentară (dulciuri) şi industria textilă. Grupul farmaceutic Hemopharm este lider atât la nivel local, cât şi naţional.

Ziua şi anul înfrăţirii

3 decembrie 2005

Proiecte comune

“Cooperarea dintre municipalităţile din Lugoj şi Vârşeţ s-a concretizat într-o serie de manifestări comune cu caracter economic şi cultural. De asemenea, cele două oraşe au implementat împreună două proiecte cu finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene: în 2007 un proiect turistic intitulat sugestiv “Semne către viitor”, iar în 2009 un proiect de dezvoltare economică numit “Expo Lugoj-Vârşeţ – împreună spre un viitor mai bun”.

Contact
Primar: Cedomir Zivkovic
Skupstina Opstina Vrsac
Trg Pobede 1
Tel. (013)-832.465; 832.572
Fax (013)-821.851
predsednik@vrsac.org.yu
www.vrsac.org.yu

Veliko-Gradiste

[ Serbia ]

Aşezare geografică

Este un oraş situat în nord- estul Serbiei ( Districtul Branicevo) pe malul drept al Dunării şi pe malul stâng al râului Pek la numai 110 km de Belgrad. Este un oraş micuţ fiind al doilea ca mărime din district, după Pojarevac.Veliko Gradiste este situat la numai 16 Km de Golubac, 34 de km de Pozarevac şi 64 de km de Smederevo. Are o suprafaţa de 344 Km fiind un important port la Dunăre, fluviu care atinge o lăţime de 2000 m în dreptul acestui oraş. Oraşul se află la poalele Munţilor Carpaţi şi Homolje în apropiere de Cheile Djerdap.
Populaţie

În anul 2011 oraşul avea o populaţie totală de 6,204 locuitori în timp ce municipalitatea avea 17,610 locuitori dintre care sârbi: 19,540, vlahi 354, ţigani 188 şi români 117.

Economie

Economia oraşului se bazează pe agricultură, industrie agro- alimentară şi turism. Agricultura este cea mai importantă activitate a municipiului, cu circa 22.000 de hectare de teren arabil ce produc în principal porumb, grâu, plante industriale, fructe şi legume. Din punct de vedere industrial, Veliko Gradiste este sediul companiei Duvavka care produce uleiuri comestibile din floarea soarelui. Industria metalurgică este reprezentată de societatea Celik, care lucrează în domeniul construcţiilor metalice.

Ziua şi anul înfrăţirii

04 noiembrie 2016.

Proiecte comune

“Gems of the Romanian and Serbian Folkloric Thesaurus” – ” Nestemate ale tezaurului folcloric Român şi Sârb”. Obiectivele generale ale proiectului fiind dezvoltarea unor relaţii sociale şi culturale durabile precum şi păstrarea şi promovarea tradiţiilor culturale în zona de graniţă româno- sârbă. Proiecte culturale în domeniu folcloric.

Contact
Primar: Dragan Milic
Zitni trg 1
1222220 Veliko Gradiste
Tel. + 381 012 662 124
Fax. + 381 012 661 128
E- mail: sovgradiste@ptt.rs

410

accesări